Anlegg- og ingeniørfag

Hvordan bygges en jernbane?

Det tar faktisk overraskende lang tid å bygge en jernbane. Det er kanskje derfor du ikke finner så mange i Norge og i Skandinavia generelt. Vil du vite hvorfor? Da er det bare å lese videre.

Natur

Natur - Hvordan bygges en jernbane?

Som mange vet er Skandinavia et sted (kanskje mest Norge og Sverige) som har mye vegetasjon, mange fjell og mange rare steder som kan være vanskelig å komme seg gjennom. Derfor begynner det å bygge en jernbane med å rive ned natur og finne et sted der det faktisk går an å legge jernbaneskinner. Det tar utrolig lang tid å finne ut hvor banen skal være, fordi det er så mange ting som må måles og designes. Det er en grunn til at det for eksempel ikke finnes en jernbane mellom Stavanger og Bergen. Det er rett og slett for mye arbeid og for mange rare steder som bare kan krysses med båt eller med tunneler.

Design

Design - Hvordan bygges en jernbane?

Det er jo slik at jernbanen må være designet på en måte som gjør at den kan være i et område uten å skape for mye kaos. Det må være planlagt å legge til rette for mennesker og dyr som bor i områdene rundt. Noe som også ofte må gjøres, er å designe broer og andre ting som gjør at jernbanen kan henge sammen. Før man kan legge skinner, så må man også grave ut hele veien. Slik at man vet hvor skinnene skal legges.

I disse prosessene så bruker man enormt med kapasitet i forhold til ingeniørfaget gjennom designprogrammer. Visste du at det finnes egne designprogrammer for å designe jernbanelinjer? Dette er programmer du kan lære deg mens du selv tar toget, visste du at det er flere som mener at man blir smartere av å ta toget? Dette er noe vi synes er ganske spennende egentlig!

Etter at alt dette er gjort, så kan man begynne å legge skinner. Det må også bygges stasjoner, noe som ofte blir gjort mens skinnene blir lagt.